Prigonirea garoafelor

by Anku

AVERTISMENT: Acest text este o aberație. Dacă aveți timp de pierdut, nu vi-l irosiți citindu-l. Dacă aveți chestiuni stringente de rezolvat…puteți arunca o privire…

Decăderea garoafelor (sau dianthus caryophyllus pentru cei care au avut 10 la botanică) a avut loc cu precădere în ultimele două decenii ca rezultat al unei distrugătoare invazii florale străine. Cotropitoarele cosmopolite viu colorate, dar, oh, atât de artificiale, dotate cu accesorii capitaliste de apă, miros îmbuteliat și prafuri de rezistență (și nu este oare aceasta o proliferare subliminală a drogurilor de mare risc?!), ba chiar și dotate cu simboluri obscene înfipte strategic în mijlocul buchetului au răpit și demontat malefic rezistența seculară a garoafelor. Să ne amintim zilele de 8 martie când duceam mamei 3 fire de garoafe…ușor ploștite, ce-i drept, dar accesibile tuturor celor care aveau pile la florărie… garoafele date tovarășei învățătoare și îmbrăcate în falduri mari de hârtie de o culoare incertă pentru îmbunătățirea imaginii buchetului…cele 4 fire anemice de garoafe din care împleteam coronița mult prea mică pentru capetele noastre mari de premianți în clasa I! Și acum, acum cu nerușinare ne dezicem și aruncăm la coș valorile florale atât de bine reprezentate de, cândva, omniprezentele garoafe alegând nume cu sonorități vestice precum Streliția sau Orhideea. Nici nu vreau să-mi imaginez chinul marginalizării ei în ultimii 20 de ani, suferința pe care noi, ființe nestatornice și ingrate, i-am provocat-o cu bună știință acestei atât de încercate flori, cum i-am întors spatele în vremuri bune și, cu cinism, am ales proliferarea florilor de import.

Cetățeni, vă conjur, să milităm pentru reinstaurarea garoafei drept Floare Oficială, pentru repunerea în drepturi a atît de încercatei flori. Să ieșim pe străzi și să strigăm într-un glas: Cum nu vii tu Seră Codlea, ca punând mâna pe ele, să le-mparți în două grupe: în garoafe și-n mișele! Să întoarcem spatele valorilor capitalismului alegând din nou Garoafa. Și când vom înființa Sindicatul Întru Respectarea Garoafelor (SÎRG) cred că sunt îndreptățită să-mi revendic rolul de lider sindical. Vă mulțumesc!


11 responses to “Prigonirea garoafelor

 • 3fmi

  by Laura

  Sa prind eu pe careva ca se prezinta cu altceva decit garoafe de 1 martie si 8 martie! Avem niste valori, sa le respectam, ce naiba! Ca de aniversarea nasterii lu ala, Brancusi ala, si-asa am uitat, ca natie!

  • 3fmi

   Așa, așa, dă-le cu Streliția în cap dacă îndrăznesc să se apropie cu așa ceva!
   Și de cine ziceai? Brâncuși? Ăsta când a domnit? Sau a fost în echipa de caiac-canoe la Olimpiada din 1980?…îi cam încurc..

 • arcadia

  Aflată la o zvârlitură de băţ de Codlea, mişcată de acest apel patriotic, mă grăbesc să mă înscriu in sindicat. Experienţa mea de utecistă mi-e acum foarte folositoare, iată.
  Vă propun un imn care va mobiliza masele şi va instaura supremaţia garoafei:

  http://www.trilulilu.ro/howdi/1e6dac1386a7a9

  Pe melodia de mai sus vom cânta cu convingere următoarele cuvinte mobilizatoare:

  Porniţi înainte, garoafe,
  Cu sufletu-n luptă-oţelit!
  Cu celofan şi agrafe
  Gata de luptă-am pornit.

  Jos, trandafirul, tovarăşi!
  Şi crinul cel sclifosit!
  La sera Codlea, azi, iarăşi
  Ziua cea mare-a sosit!

  • Anca

   🙂 🙂 Gata, te califici pentru funcția de Poet Oficial de Garoafă*, că tare fain le zici cu viersu!…Și cântecu de mare angajament…ah, câte imbolduri patriotice mă înghiotesc ascultându-l…
   *funcția de lider sindical îmi revine mie, ne-am înțeles??

 • Eugen

  Hei, psss, garoafa n-a murit. Eu însumi dăruiesc uneori garoafe, iar pentru anul ăsta am un plan mare, să cumpăr ceva garoafe pe care să le ofer în loc de mărţişor.
  Avantajul meu e că locuiesc exact lângă piaţa de flori din Bucureşti, astfel că dacă am vre-o idee, nu trebuie să caut în mai tot oraşul după o floare faină. Garoafă faină, scuze.
  P.S.
  Daca vreţi un sindicalist cu experienţă, tell me, I know somebody!

  • Anca

   Zilele trecute am văzut o doamnă cu 3 garoafe. Anemice. Și mă gândeam că sunt ani de când nu am mai observat garoafele (nu că ele nu ar fi existat). Și, Doamne, cât de dorite/vânate/luate pe sub mână erau in comunism…mai ales in perioada de foc 1-8 martie!
   Era să uit…cât despre lider sindical, gata e închisă chestiunea, postul e adjudecat. Am auzit că e o meserie grea, dar satisfacțiile sunt inexplicabile…

 • Laura

  Vaaai ce frumos! Ce atmosfera poetico-unificato-garofeasca ati facuuut!
  Fiindca mi-am executat tema la grafica indraznesc sa ma inscriu la postul de Desenator Oficial de Garoafa!
  Cica pe Brancusi ala vor sa-l cumpere francezii, la echipa lor.
  (Anku, din experienta mea sindicala postul de lider de… ihim, plin de satisfactii, cacalau ca sa zic asa! Dar fiind vorba despre flori, poatie ca…)

  • Anca

   Fă tu niște schițe față, profil, umbră, penumbră să vedem dacă te califici că Arcadia ne-a aratat că se știe cu rima 🙂
   Și francezii cred ca deja consideră că l-au cumpărat pe Brâncuși că ne-au dat la schimb câteva sute de rromi liberi de contract.

   • 3fmi

    Hm, trebe dovezi?….
    Eu aş vrea să-mi iasă desenul cum zice Blo, să se simtă mirosul ăla scorţişorizat… yam yam!
    Şi după aia facem o linie de promoţionale? Tricouri, căni, bannere, pixuri etc.??

 • blo

  Mie-mi placeau garoafele pe vremea cand aveau miros. Imi placea contrastul dintre culoarea alba a florii si mirosul aproape indecent si erotic.
  Pe urma nu s-au mai gasit garoafe cu miros, iar eu m-am orientat spre alte flori care macar erau mai estetice 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: