„Decât o vorbă să-ți mai spun”

by Anku

În familia/grupul nostru extins există câteva expresii pe care le repetăm obsedant și care sunt probabil cam bizare pentru cei din jurul nostru și care trag un semnal de alarmă asupra sănătății nostre mentale. Că le folosim prea des sau că se potrivesc ca nuca în pereți. Dar pe noi ne fac să râdem. Pentru că unora le știm povestea…Altele nici nu mai știu de unde vin. O să vi le povestesc pe rând pe cele pe care mi le amintesc.  Azi clișeul No, spune, dragă! No, ce bineee…

În vremuri vechi cînd, lăsând în urmă veșnicia satului ca să construiască socialismul în fabrici și uzine, femeile vorbeau precum arătau (păr scurt și permanentat ca o creastă de câlți, fuste de lungimi standard și în culori nedefinite, nelipsita bluză albă etc) una dintre aceste femei avea drept răspuns în orice conversație expresia de mai sus. Binențeles parte a unei viziuni contemplativo-metafizice asupra universului. Binențeles. Într-o zi femeia noastră (să-i zicem Femeia 1) se întîlnește cu o cunoștință (să-i zicem Femeia 2) și purced la următorul dialog care s-a încheiat cu o tăcere care mai durează și în zilele noastre:

Femeia 1: Vai, dragă, ce mai faci?

Femeia 2: Uite, tu, tot alerg de azi dimineață.

Femeia 1: No, spune, dragă…No, ce bineee…

Femeia 1: Da, tu…îs…

Femeia 2: No, spune draga…No, ce bine….

Femeia 2: Îs tare năcăjită, tu…

Femeia1: No, spune, dragă…

Femeia 2: Căă…

Femeia 1: No, spune, dragă…

Femeia 2: (cu lacrimi țâșnind din ochi): Mi-i bărbatu rău bolnaaaaav în spitaaaaaaaal…

Femeia 1: No, ce bineeeeeee…


21 responses to “„Decât o vorbă să-ți mai spun”

 • Laura

  🙂 🙂 🙂 Femeia 1 era medic de (d)uzină? :mrgreen:

 • spusapoca

  Asa vorbeste si varu-meu da nu cre-k e prieten cu voi ca are numa 19 ani…desi e destept, bineinteles , deci nu m-as mira chiar asa sa aiba astfel de prietene intelepte. vai ce dor mi-ai facut de el…….no,, ce binee……

 • sendroiu

  :)) da’ fras ce inseamna?

 • arcadia

  Bre, cred că avem un strămoş comun, că şi la noi e acest obicei care a bulbucat de-a lungul timpului mulţi ochi. Pentru cineva care nu ştie la ce facem referire, părem nişte idioţi analfabeţi =))

  De pildă, în loc de „arbore genealogic” noi spunem „arbore ginecologic”, pentru că aşa a citit pruncul nost pe la 5-6 ani expresia.
  Cu ginecologia era familiar, că locuiam lăngă o policlinică, iar el nu mai urca la etajul 4 să bea apă daca i se făcea sete ci mergea la cabinetul ginecologic, la o asistentă care-l îndrăgea şi cerea de la ea 😀

 • spusapoca

  io laura nu am auzit in viata Me ashe ceva. noi vorbim asa random fara sa insemne nimic cu sebi (aka Du base) el e cel mai mare expert. Cand ne intalnim de exemplu: „tulvai doamnie pruncu mio da binie te-ai mai aranjeat” „tzucitie soarile da fata” si din astea sau la despartire de departe „spunie-i la barbatu-to ala ca ar putiea shi deie shi el un telefon macar ca nuu iea pica o mana ” .
  Auszi vrei sa facem 1 deal?? La fiecare expresie pe care o scrii tu iti reproduc si eu un dialog bihoreniesc real auzit la un moment dat (am vreo 6 de oscar in repertoriu )

 • Laura

  @Doc: „fras” – un raspuns ar fi „Gastralgie infantilă” – da nu la ala ne referim! Mai degraba un fel de „naiba”… cred… in corhazu ei de treaba!
  @Arcadia: ai die capu-mio! Daca ai sti cit eram de jenata cind ai mei genitori foloseau in public expresia „arbore ginecologic”!
  @Poca: buuuuun! Facem biznisu! :)) Foarte tari conversatii cu Du Base! Da cu mersu „dupa penie in tirg la Binsh” o stii?

 • Laura

  @Anca: „penie” ar fi transcrierea pseudo-fonetică a cuvîntului „pene” – un fel de „peñe”… important este ce denumeşte termenul, subst. fem: pană, pene…

 • Andreea

  pentru ca ai folosit fara sa ai pasaport de mitic, expresia caracteristica ariei geografice in care ma aflu, esti condamnata sa incluzi in acest serial si altele gen „daca e”, „hai pa”, „da-mi si mie”. Ofer consultanta…daca e. Hai, pa

 • blo

  Io la expresii d-astea ardelenesti nu ma bag, ca io ma stiu vorbi doar domneste :))
  Dar vroiam sa va spun despre una dintre expresiile noastre: in loc de ginecolog, de cele mai multe ori spunem gingicolog, pentru ca in Dristor acolo unde cu onor am locuit niste ani, exista la parterul unui bloc un cabinet numit Ginecodenta. Parol! Si avea ginecolog si dentist in acelasi loc, dupa cum sugereaza si numele :))

 • blo

  sau ca nu se ocupa de dintii din.. :))
  inca mai exista, cred, imi pare rau doar ca n-am facut niciodata poza firmei

 • Pe unde umblã doamnele « 3fmi

  […] mãcar violente. Tanti grasã care are grijã de spaţiu vorbeşte la telefon. Îmi aminteşte de postarea Ankului şi rîd în barbã, în timp ce cotrobãi grãbit raftul. Crap. Crap. Awful. OMG! […]

 • Altă vorbă să-ți mai spun « 3fmi

  […] Încă o zicere celebră. Familial vorbind. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: