Românii ar fi putut avea…

by Anku

Ieri, prinsă ca o minge de ping-pong chinezească într-o discuție despre valențele ceramicii în perioada neolitică, am rememorat cu regret momentul în care noi, românii, am fi putut fi buricul pământului.

Acum vreo 7-8 ani în cadrul unui proiect, 2 delegații, una italiană și alta portugheză, au fost plimbate într-un amplu program de culturalizare la Muzeul de Istorie din Cluj. La un momenta dat, printre bolovanii și cioburile din perioada neolitică, italienii au făcut un cerc și au început să se închine mai ceva ca și triburile din jungla amazoniană la un oarecare zeu. Când s-au depărtat am putut observa că obiectul adorației lor era soba de teracotă din dotarea muzeului. Și imediat a venit și întrebarea care m-a lăsat incapabilă de răspuns: „E din neolitic??”

Și când, peste nici măcar 5 minute, portughezii au efectuat exact același ritual cu exact aceeași întrebare am știut ce să le răspund: Da, e din neolitic. De fapt pe aceste teritorii s-a dezvoltat cea mai evoluată civilizație a timpului respectiv, o populație remarcabilă în gândire și progres și care a dus pe toată întinderea planetei dovezile vizionarismului și civilizației cu mult înaintea timpului său, o nație de inventatori, artiști și oameni de geniu care au influențat ireversibil conștiința mondială. De fapt m-am uitat sec la ei: “Nu, doamnă, e din piața de cărămizi de la marginea orașului…”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: