Detectiv, adjectiv

By Pan Aș Curcanul

Țin minte că imediat după revoluție, posedînd eu o vîrstă cu ștaif și idei, apăruse la librăria de peste drum de blocul nostru un sistem convertibil în buy-back. Adicătelea îți cumpărau cărți vechi și de banii ăia îți puteai lua altele noi, dar nu musai de la ei. În concluzie, în drumurile mele după gumă Turbo (surprize cu mașini) și Cin-Cin (surprize cu fotbaliști) mi-au aterizat ochii pe-o tarabă lîngă cofetărie, pe care tarabă se lafăia și sclipea un volumaș îngust de Conan Doyle. Avînd în vedere planul meu secret de a mă face (cînd voi fi mare, evident) detectiv particular sau măcar polițist, rotițele s-au pus în mișcare întru achiziționarea materialului didactic absolut indispensabil în viitoarea carieră. Rezultatul a fost vînzarea la librăria sus-menționată la preț de dumping a celor trei volume din colecția Biblioteca de artă, Vechi maeștri europeni de Viktor Lazarev, trecerea în fugă a drumului și achiziționarea de la tarabă a Aventurilor lui Sherlock Holmes la prețul (oribil de mare) de 70 de lei.

După cum probabil bănuiți, în decursul timpului traseul meu profesional a deviat cîteva grade de la destinația inițială. Însă am rămas cu pasiunea pentru detectivistică, la nivelul foarte pasiv de vizionat filme și lecturat cărți despre/ cu. De unde și sentimentele de mare angajament vis-a-vis de calupul C.S.I., unde seria C.S.I. Las Vegas pornește ca favorită. Însă și ca rara avis, cea mai difuzată fiind seria C.S.I. New York. Pe marginea căreia simt nevoia acută de a menționa cîteva aspecte din volumul

Ce foloase obținem dacă urmărim asiduu la serialul C.S.I.  New York:

 • Ni se reactivează citatele culturale și intertextualitatea. Astăzi shakespearianul ”Uaț in ă neim”: văzînd distribuția mă gîndeam pfai ni ce mișto, o adunat ei acolo nușcîte nații, iaca globalizare, egalitate de șanse, etc. Pe una o cheamă Melina Kanakaredes, p-altul Carmine Giovinazzo, mai dai de-o Emmanuelle Vaugier, de-o Sonya Walger, de-un Ron Yuan, uite ce mesaj mișto transmit ei! După un pic de informare, mesajul e că toți îs born in the U.S.A.
 • Putem cîștiga Vrei să fii miliardar, dacă, cu un pic de bunăvoință notăm informațiile clare și indubitabile pe care le dau ceseiștii despre orice. Orice? Orice-orice! Aparent toți membrii echipei indiferent de profesia performată (laborant, ITst, medic, detectiv, chimist, etc.) cunosc: fizică, biologie, botanică, geometrie în plan și spațiu, statistică, software, hardware, eletronică, anatomia oricărei specii vii, numerologie, genetică, astrologie, semnificația culorilor în diverse culturi, ritualuri de trecere la diverse triburi dispărute sau existente, drept internațional, mituri și simboluri, istoria artei, jocuri video, specii (de orice) dispărute/ modificate/ nou apărute, psihologie și psihanaliză etc.
 • Învățăm să rezumăm, să concluzionăm și să interpretăm LOGIC! De exemplu, dacă găsim o victimă în culisele unei prezentări de modă (la jumătate de oră după terminarea respectivului spectacol) situația trebuie rezumată în mod logic să priceapă toată echipa: ”Avem vreo o sută de suspecți!”. Sau dacă la un rezultat de laborator specialistul care a făcut analiza își prezintă concluziile în termeni impreciși și interpretabili, cum ar fi ”Pe obiect există două seturi de amprente: unul al victimei, celălalt necunoscut, nu l-am găsit în nici o bază de date”, se cere interpretarea logică a faptelor și luminarea celorlalți: ”Aha. Deci căutăm un necunoscut! Ar putea avea legătură cu crima!”. Urmăriți-l pe Mac Taylor (Gary Sinise), este campionul absolut al rezumării și clarificării! (îmi pare rău că n-am scos pe tapet mai devreme chestia asta, poate-i ajuta și pe adolescenții de-aveau bacul în față!)
 • Ne rafinăm simțul umorului. Dacă, de exemplu, găsim într-un hangar părăsit un cetățean roșcat în costum verde decedat, sub el un trifoi cu 4 foi și o monedă , iar polițistul face observația ”Mîine este Saint Patrick’s Day!” cea mai subtilă glumă care se poate face pe marginea acestei situații este ”This guys lucky Irish penny was not so lucky after all!”.

Concluzia mea folositoare este că nu voi deveni veci detectiv în filme americane.


12 responses to “Detectiv, adjectiv

 • a-z

  am putea castiga, zici bine, dar uite ca iantu si sefii lui de productie au incetat cu vrei sa fii miliardar, dupa doar 1 pic; s-apoi la premiul acordat de ei, la criza ce bantuie inca meleagurile astea, chiar n-ar strica, eu asa zic!
  despre csi si inca un nume de mare oras nord-american, am urmarit in perioada in care dadea tvr serialul csi, cel de pe axn (mult prea serial!), nu am urmarit, de ce sa spun altceva. si da, ce am urmarit, mi-a placut pentru informatiile si metodica disciplinei urmate de csisti in rezolvarea cazurilor.

  • 3fmi

   Pai dara, cultura generala NU vinde, spre deosebire de sex, scandal si „vedete”, ergo NU se promoveaza pe canale mass-mediatice.
   Mna uite eu chiar am urmarit serialele CSI, toate 3 variantele,si pe TVR si pe AXN si pe Universal Channel si ProTeveu, si New York-ul a fost cel mai repetitivo-redundanto-iritant pina la urma, din motivele descrise. Desi n-am nimic cu Gary Sinise, imi chiar place.

 • divagaţii

  Un regret toti poti avea. Lazarev-ul ala. Tocmai il citesc – in ciuda pozelor alb-negru prea mici pentru detaliile comentate – cartea este extrem de instructiva si usor de citit. Daca vrei sa-ti impresionezi partenerii de calatorie cu expresii ca: „Ducio – un miniaturist, priviti!” sau „Omul lui Gioto – un titan” 🙂

  P.S. Eu is fana seriale cu avocati/procese/tribunale…..

  P.S.S. Si fana ER. Nimic dupa.

  • 3fmi

   Diva, anunț onor că din a doua bursă căpătată pe motiv de stughinke emininke am reachiziționat cele 3 volume, care tronează și acum în bibliotecă. Necitite. Încă! Apăi să vezi numa că nici nu tre mers așa departe cu Ducio & Giotto întru impresionare, eu cred că dacă bagi un ”Fatăă ce freză de Giocondă ți-ai făcut!” obții efectul scontat. Unii poa s-o ia inclusiv drept înjurătură… :mrgreen:
   Nurse Jackie îi o adevărată! Păcat că o difuzează tîrziu – adică Universal Channel așa face, și pe la alții n-am zărit-o. Scrubs îmi plăcea într-o vreme, dar acum nu mă mai prea ține lîngă ecran.

 • divagaţii

  Revin

  Ba da, dupa ER – Nurse Jackie

 • Anca

  Pan-aș, propun ca pe blogul ăsta să-l vorbim pe Gary Sinise numa’ de bine, da? În rest sunt total de acord 🙂

 • 3fmi

  Pai zis-am ca imi place,ce poate fi mai de bine de-atit?

 • La Geq

  pai cum sa nu iti placa superMac, este „cel mai arhetipal dintre toti” adica din intreaga franciza (deh… se vede ca si a luat rolul de producator in serios)

  Dă clic pentru a accesa Smithetal08.pdf

 • Laura

  Ahahahahahahaaaaa EXACT asa face Caruso! Numa ca n-am scris despre el ca el ma enerveaza, ma rog, nu atit de mult el in esenta lui (care este!) cit blonda aia mitziita cu voce de putty cat. Deh, niste arhetipuri, bine zis!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: