Eu sunt cel ce sunt

by Moniku

Paradoxal, nu e o revelatie pe care am avut-o in urma unei profunde introspectii, nu e nici un dicton religios (asa cum am vazut pe google cautand dupa titlu)…e o piesa de teatru reusita pe care o recomand cu mana pe inima celor care iubesc teatrul si care uneori vor sa uite de sine pentru a trai experientele altora, cu scopul final si evident de a reveni la sine pentru a se redescoperi din alte perspective.
Spectacolul este o adaptare dupa piesa „Kaspar” a dramaturgului austriac – Peter Handke. Genul de spectacol numit generic „one man show”, mult mai expresiv decat spectacolele cu distributie complexa, il are ca protagonist pe actorul Bogdan Saratean.
Piesa s-a jucat intr-o sala mica, numita Sala Studio, o sala aproape improvizata, cu bancute de lemn, care nu iti dadea in niciun fel senzatia unei sali de teatru forfotind de lume gatita special pentru evenimentul cultural cu pricina, uitandu-sa imprejur sa vada cine mai observa ca au o viata culturala activa. Si totusi, prin simplitatea si originalitatea sa, aceasta sala contribuia cumva la atmosfera piesei.
Ceea ce m-a surprins in primul rand a fost tema piesei, la inceput dificil de intuit – tema limbajului ca element definitoriu al naturii umane. Personajul principal apare la inceput ca un om complet neajutorat, incapabil sa vorbeasca, sa rationeze, lipsit de mobilitate si de posibilitatea de a relationa cu lumea exterioara. Apoi acesta rosteste greoi si obsesiv aceeasi fraza, pe care o citez din memorie, „vreau sa fiu unul cum a fost odata un altul”. Repetata la nesfarsit, in timp ce personajul face eforturi sustinute de a se ridica de jos si de a se sprijini pe propriile picioare, fraza capata intelesuri diverse. De la cautarea sinelui in altul si pana la, dimpotriva, lepadarea de sine pentru a deveni altcineva, piesa lasa loc de interpretare.
In timp ce personajul se zbate pentru a-si dobandi mobilitatea fizica si verbala, o voce ii vorbeste in paralel, definind metaforic cuvantul, propozitia si mai apoi fraza si demonstrand logic si in acelasi timp figurativ legatura profunda intre limbaj si eul uman. Treptat, pe masura ce personajul rosteste, mai intai cu greu, apoi cu o tot mai mare usurinta, cuvinte uzuale, „vocea” argumenteaza faptul ca omul se exprima cu ajutorul cuvintelor, exprimandu-se el isi manifesta personalitatea si din aceste manifestari el ajunge sa se autocunoasca, sa capete incredere in sine si are apoi curajul de a se manifesta plenar, raportandu-se nu doar la propriul eu ci si la lumea si realitatea exterioara.
Am acum senzatia ca n-am spus destul, ca as vrea sa citesc scenariul si sa mai vad o data piesa ca mai sunt intelesuri pe care nu le-am patruns,
Aceasta este de fapt esenta piesei, exprimata in doar 50 de minute de spectacol. Omul neajutorat care, prin limbaj se cunoaste pe sine, cunoaste lumea exterioara si devine un om complet, cu bune si cu rele. In final, personajul e un om perfect „normal” (in sensul restrictiv pe care il folosim cu totii pentru a desemna obisnuitul). Are acum incredere in sine, se simte puternic si aceasta putere ii da curajul de a merge mai departe fara a se teme de nimic. Mai mult, el devine chiar violent, caci manat de aceata incredere in sine distruge in final intregul decor de pe scena.
Va veti intreba probabil unde poate fi vazuta piesa. A fost in programul de spectacole al lunii ianuarie la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu. Din pacate nu l-am vazut programat pe luna februarie dar cu siguranta el va fi reluat in lunile urmatoare. Biletul a costat 10 lei, adica aproximativ pretul unui beri la un bar din centru.

Eu_sunt_cel_ce_sunt


4 responses to “Eu sunt cel ce sunt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: