Agora

Educație politică n-am. Am trecut de la felul ăla de viață pe care-l știam de mică, în care efectul politicii era pentru mintea mea rația de ulei și făină, penele de curent, carnetele CEC și depuneri pentru Dacie care să circule în funcție de numărul cu soț/ fără soț, caietele dictando, guma bile de la unguri, Telejurnalul plictisitor și desenele tot de la unguri, mîndria de a fi comandant de detașament, la felul ăla de viață în care am avut TV color, cu butoane, nu cu telecomandă, dar color, cablu și programe de toate națiile, blugi prespălați, trening de foiță, n-am mai avut almanahuri, dar erau mai multe cărți în librărie, seturile de cercei lipicioși și colorați din Consignație, știrile tot plictisitoare, vocabula ”fesene” repetată la nesfîrșire, și, în afară de violențele minerilor la București, pe care nu le înțelegeam, dar m-au speriat teribil, alte corelări ale vieții mele cu politica și cîrmuirea țării n-au fost. La orele de Educație civică în școală aveam un manual mic cu tot soiul de vorbe mari, despre Constituție, civilizație, cum să fii politicos cu babele și să n-arunci mizerii pe jos. În genere chiuleam de la orele astea. În trecerea anilor ce-am mai priceput eu din politică e legat de cancanuri și peiorativisme: Constantinescu – țap – atentat cu cerneală, Iliescu și doamna Nina, ouăle lui Năstase, Văcăroiu și țoiul, etc. Înainte de bac cu o lună noi nu știam dacă dăm din patru materii sau din șapte. La facultate nu știam cît la sută o fi nota de la bac, s-o fi dînd examen, nu s-o fi dînd… La terminarea facultății nu știam dacă dăm și din grama și din lite licența, sunt chiar în aceeași zi și la română, și la engleză? Cu o pauză de 20 de minute între examene?? Am descoperit internet cafe-ul, berea și țigările. Am făcut un master ca să mai stau un an în Cluj să găsesc un loc de muncă. Toți voiau experiență. Casetele au dispărut pe nesimțite și au aparut CDurile. Am trecut la leul greu. S-au făcut cozi la magazinele de 3,9 lei și s-a umplut fiecare parter de bloc de ABC-uri și second hand-uri. S-au construit malluri pe locuri unde zburdau căței și copii. Am schimbat jobul doar de două ori de atunci.

Habar nu am cine îs politicienii locali, de oraș, de județ, ce scopuri au ei în viață și cu ce mă ajută sau mă inoportunează. N-am avut niciodată interesul de a citi o platformă politică, un program al vreunui candidat de orice apartenență, fiindcă nu erau pe românește. Nici nu am considerat că ar trebui să fac eforturi în a căuta respectivele enunțuri pe înțelesul meu, aveam impresia că e un soi de datorie a ăluia de vrea să-l aleg să-mi explice, sau să facă să ajungă la mine informația și planul său, și nu sub forma unor fluturași cu promisiuni lucioase urmate de ”Votează cu x”. Ce se întîmplă dacă x nu face ce-a promis? Eu cum și cînd pot să-i bat obrazul? Constituția n-am citit-o nici măcar diagonal. Acum ce știu e că eram grînarul Europei și nu mai suntem. Că aveam flotă și nu mai avem. Că aveam fabrici multe unde lucrau oameni mulți și nu mai avem. Că aveam sportivi de renume mondial și acum avem niște oameni în niște relații cu starlete/ starleți. Că poeții sunt acum politicieni și gastronomi, că gramatica s-a schimbat și prețul cărților e imens, al mîncării idem, al medicamentelor e de-a dreptul prohibitiv, că o să trebuiască să renunț la țigări fiindcă nu mi le mai permit, că e incredibil de greu să găsești o slujbă cu contract legal în care valoarea muncii să se regăsească în retribuție, că e incredibil de greu să pornești și să menții o afacere în orice domeniu, că e incredibil de greu să crești un copil cînd alocația îți vine după 5 secole (și nu numai de asta), să îți iei un apartament, să depui o plîngere, să organizezi o nuntă, un botez sau o înmormîntare. Între timp în Piața centrală activiștii Roșiei Montane se înjură cu mitingarii pro-nușcine.

Văd în oraș panouri de pe care cineva îmi urlă ca la înapoiați: VOTEAZĂ DA / VOTEAZĂ NU la referendum. Zi zău, să muriți voi? Și ce-o să se schimbe efectiv pentru mine, indiferent unde pun ștampila? Te pomeni c-or să apară oameni profesioniști și cinstiți în posturi cheie! C-or să fie miniștri oameni din sistemele respective, nu pretini agramați la Educație, verișori la Agricultură și gineri la Sănătate!

Dimineață am văzut un tînăr care își cumpăra în fața mea un cîrnat, o singură bucată, în valoare de 2,6 lei, pe caiet. Că ”să mănînce și el ceva azi la serviciu. Aduce el banii marți, încă nu și-a primit salariu, dar i-a promis șefa că marți se dau”.

Aseară vorbeam cu prietena mea la telefon, care mi-a spus că s-a schimbat programa de examen pentru titularizare cu o lună înainte de examen, nu știe nimeni de ce, nu știe prea multă lume în ce s-a schimbat și cine știe materia nu reușește să obțină cărțile, care sunt, desigur, rare, și cu termeni încîlciți. Probabil e mai bine ca mass-media să disece cine-a mai făcut topless pe litoralul național și cine s-a mai înjurat prin fotbal decît să abordeze asta.

Acum o oră vorbeam cu altă prietenă, despre cît de trist e să fii neputincios, despre cine e de fapt majoritatea în țara asta și cine știe exact ce votează și de ce. Și cum preferăm să mai suim un status haios pe Facebook, sau dăm un like la ce-o zis domnul Pleșu, să fie clar că suntem activi, decît să ne spunem o părere onestă față de ce se întîmplă în țara noastră. Să luăm o atitudine.

Azi am avut două revelații: n-am încredere în nici un om politic român din motiv că nici unul nu are simțul umorului. Ăștia nu-s umani. A doua e că prefer să discut cu oameni care nu-s în mod deosebit inteligenți, dar au o reacție/ părere/ idee (fie și fixă) și o argumentează, chiar dacă nu-s de acord cu opinia lor, decît fantoșe a căror singură reacție e ridicatul din umeri și ”Asta e!”-ul.

O să merg la referendum, și să vi-l băgați în cur, voi ăi de sus care ați uitat să fiți oameni.


4 responses to “Agora

 • Anca

  Foarte fain scris… Noi, grosul poporului, ăia care trăim ca vai de lume în timp ce muncim pe brânci am ajuns să fim ca niște copii fără apărare prinși într-o mizerabilă luptă pentru custodie în care în nici un caz nu e vizat interesul și bunăstarea noastră. Dar toți ne cer să-i înțelegem și să-i susținem mâine ca să ne poată da un șut în dos poimâine.
  Încep să cred că pentru țara asta nu mai există speranță…

 • 3fmi

  Cică angajatul către șef: Oaaa șefu ce mașină tare! Șefu: Da. Și dacă vei continua să stai peste program, să-ți ții gura și să muncești și de-acasă, la anul o să am una și mai tare!
  Cred că mai poate fi speranță dacă nu ne mai ținem gura. Deși e al naibii de greu, deși nu se schimbă peste noapte mai nimic, vreau să cred că e posibil!

 • divagaţii

  Ştiu că nu poate fi o consolare, dar dintotdeauna unii au făcut legile pe care alţii trebuie să le respecte. Ăştia, ceilalţi, următorii – sunt tot o apa şi un pământ, acelaşi, răscolit de mize mici pe bani mulţi. Nu i-am dorit/ales/crezut/votat eu, ci poporul ăsta, al nostru, din care fac şi eu parte, facem cu toţii parte – în ciuda tot mai multora care doresc să se dezică de el. Nu mai putem spune „poporul nu-s eu, nu mă reprezintă” sau putem spune, dar nu foloseşte la nimic. Am ajuns la jumătatea vieţii, dacă nu cumva am trecut de ea, şi tare mi-aş schimba eu mâine poporul ăsta din care fac totuşi parte, fără să mă simt ca atare şi cu o acută stare de jenă.

 • 3fmi

  Păi asta e și măgăria: cine-s unii ăia? Cum, de ce au ajuns acolo? Legea e una, banul e alta, probabil că banul e mai puternic, da chiar la modul ăsta în care eu, parte din popor, sînt tratată cu o nepăsare și un dezinteres scabros? Și, vorba ta, probabil am trecut de jumătatea vieții și tre să plîng la icoane că îs blocată într-o schemă în care n-am avut prea multe de ales? Bine că ne batem cu pumnu-n piept cu de-alde Horea și alte cloști, da acuma nu mai ridicăm vocea că ”nu se va schimba nimic” ori că alții tre să facă. Singura chestie de care am ajuns să-mi fie jenă e propria pasivitate. NIci francejii n-or fi mai breji ca nație, nici olandejii, nici bora-borezii, dă-i încolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: